دوربین DSLR
دوربین DSLR

مقدمه ای بر دوربین Dslr

به لطف دوربین هایی که امکان فوکوس خودکار و ثبت هزاران عکس بروی کارت حافظه خود دارند ، در حال حاضر عکاسی دیجیتال بیش از هر زمان دیگری حائز اهمیت است که  مناسب برای عکاسان حرفه ای و  عکاسان سطح ابتدایی می باشد اما شناخت و درک دوربینی که قصد خرید آن را دارید از اهمیت بالایی برخوردار است.

Dslr مترداف دوربین های دیجیتال است.

دوربین های دیجیتال رفلکس تک لنز (DSLR) ، بازار را به عنوان چرخ دنده عکاسی با درجه تجاری تبدیل کرده اند که دوربین های ویدیویی شگفت انگیز و مقرون به صرفه ای می باشند.

اگر به دنبال دوربین عکاسی جهت عکاسی از محصولات و فیلم های بازاریابی ویدیویی هستید یا اگر فقط می خواهید برای سفر یا در کل بصورت همه کاره استفاده کنید ،DSLR انتخاب مناسبی است . درباره آنچه که باعث محبوبیت دوربین های DSLR می شود بیشتر بدانید و ببینید و تصمیم بگیرید که آیا آنها گزینه مناسبی برای شما جهت انتخاب  هستند. ما در این مقاله به معرفی دوربین های DSLR و بررسی این موارد می پردازیم.

 

dslr(0)

دوربین DSLR چیست؟

DSLR به معنای دوربین دیجیتال تک لنزی بازتابی ، مخفف Digital Single Lens Reflex می باشد. در واقع دوربین دیجیتالی که نور را از لنز دوربین با استفاده از یک سیستم آینه به سمت منظره یاب اپتیکی (optieal view finder) بازتاب می کند، دوربین دیجیتال Dslr می باشد.(چشمی که با استفاده از آن نگاه می کنید که از چه سوژه ای عکس بگیرید و در پشت دوربین عکاسی قرار گرفته منظره یاب اپتیکی می‌باشد ) سپس آینه با حرکت و جابجا شدن اجازه می دهد تا نور به طور کامل از حسگر تصویر عبور کند .

اگرچه از اواخر قرن نوزدهم دوربین‌های فیلمبرداری تک لنزی بازتابی (Dslr) برای ثبت و ضبط فیلم و ویدئو در مدل های مختلف راهی بازار شدن ولی در سال ۱۹۹۱ اولین دوربین Dslr تجاری دارای حسگر به بازار عرضه شد.

برخلاف دوربین های کامپکت (خانگی) و دوربین های تلفن همراه ، دوربین های Dslr معمولاً از لنزهای قابل تعویض استفاده می کنند

dslr(2)

 

 

ساختار دوربین های DSLR چگونه است؟

به تصویر زیر که برش عرضی یک دوربین DSLR است دقت کنید :

 

dslr(3)

 

دوربین DSLR چگونه کار می کند؟

تصویر سوژه جلوی دوربین Dslr که شما از طریق منظره یاب یعنی چشم پشت دوربین می بینید به واسطه لنز به دوربین منتقل می شود در واقع شما می توانید دقیقاً به سوژه ی مورد نظر خود که می خواهید عکس بگیرید نگاه کنید.

لنز، نوری را که از سمت سوژه به آن می تابد از خود عبور می دهد و به آینه بازتابنده ه ای که با زاویه ۴۵ درجه در داخل دوربین قرار گرفته ، می‌تاباند( تصویر بالا شماره ۱۱ ) سپس نور توسط آینه به سمت یک منشور پنج وجهی به صورت عمودی هدایت می‌شود (تصویر بالا شماره ۴)نور عمودی توسط منشور که نور را از دو آینه مجزا هدایت می‌کند به نور افقی تبدیل شده و در نتیجه نور به منظره یاب می رسد (تصویر بالا شماره 1)

 

dslr(4)

تفاوت دوربین DSLR با SLR چیست؟

Single Lens Reflexمخفف دوربین Slr به معنای دوربین تک لنز با یک آینه Reflex در واقع همان دوربین تک لنزی بازتابی است دوربینی که به جای ذخیره سازی عکسها در رول فیلم ، آنها را در کارت حافظه ذخیره می‌کند یک دوربین Dslr است که به یک Slr دیجیتال اشاره می کند که این دوربین دیجیتال هزاران عکس ثبت میکند.

dslr(5)

روش کار دوربین SLR

دوربینی که بر اساس سیستم آینه و منشور کار می کند دوربین Slr یا یک دوربین رفلکس تک لنزمی باشد. به طوریکه به عکاس اجازه  نگاه کردن از طریق لنز و سپس فشردن دکمه شاتر را می دهد. در این دوربین ها بین لنز و شاتریک آینه در زاویه مشخص وجود دارد . دو جزء دیگر به نام صفحه نمایش و منشور در قسمت بالای دوربین نیز قرار گرفته است.

تصویر واقعی زمانیکه شما از طریق لنز دوربین Slr نگاه می کنید ، بروی صفحه نمایش بصورت شفاف باز  می شود و سپس به منشور منعکس شده.

هنگام انتخاب منظره و چشم انداز به هنگام کار با دوربین Slr ، آینه نور وارد شده از طریق لنز متصل شده را به اندازه ۹۰ درجه به سمت بالا منحرف می‌کند که منشور پنج وجهی شیشه‌ای یا آینه ، نور را دوباره منعکس می کند و به چشم عکاس فرستاده میشود .آینه در مدت‌زمان نورگیری به سمت بالا می چرخد و باعث تنگ شدن دریچه دیافراگم می گردد ، شاتر باز شده وبه لنز اجازه ی انداختن نور روی سنسور تصویر را می دهد. سپس سنسور توسط شاتر دوم پوشانده می‌شود یعنی مدت زمان نورگیری به اتمام رسیده است.  با پایین آمدن آینه ، شاتر به جای خود برگشته که مدت زمان چرخش آیینه به سمت بالا را خاموشی منظره یاب می‌گویند. زمانی که سوژه در حالت حرکت است یک آینه و شاتر سریع بهتر است تاخیری داشته باشد.

dslr(6)

روش کار دوربین SLR دیجیتالی

نور با استفاده از یک آینه ، در دوربین های دیجیتالی تک لنزی به سمت منظره یاب اپتیکی هدایت می شود ، چشمی که در پشت دوربین عکاسی قرار گرفته و با استفاده از آن نگاه می کند و سوژه را می بیند ، منظره یاب اپتیکی می باشد . در نتیجه  نور با حرکت آینه می تواند  بصورت کامل از حسگر تصویر عبور کند. تصویر سوژه ، هنگام نگاه کردن به آن از طریق منظره یاب یا چشمی ، توسط لنز به دوربین منتقل خواهد شد . سپس نور به سمت لنز از جهت سوژه می تابد و بعداز عبور از آن داخل دوربین به یک آینه 45 درجه ای برخورد می کند . نور توسط آینه 45 درجه ای به سمت یک منشور 5 وجهی بصورت عمودی بازتاب می شود و نور عمودی توسط آن به نور افقی تبدیل شده و در نهایت نور را به منظره یاب یا همان چشمی می رساند.آینه 45 درجه ای با فشردن دکمه شاتر به سمت بالا رفته و با بستن مسیر عمودی ، به نور اجازه عبور کردن از یک خط راست را می دهد . با باز شدن شاتر ، نور مستقیما به سنسور تصویر می رسد و شاتر تا زمان ثبت عکس با حسگر ، باز می ماند. در نهایت آینه 45 درجه با بسته شدن شاتر به محل اولیه خود برمیگردد تا حرکت نور سمت منظره یاب ادامه پیدا کند. در نتیجه عکس پردازش شده و در فرمت مناسب در مموری ذخیره می شود.

dslr(7)

تفاوت‌های دوربین‌های  SLR و DSLR

۱. شکل ظاهری

دوربین های Ddlr به لحاظ شکل ظاهری جثه بزرگتر و در نتیجه وزن بسیار سنگین تری دارند اما دوربین Slr دارای اندازه کوچکتر و وزن متوسط هستند.

 

dslr(8)

 

۲. ثبت عکس

روش کار در دو دوربین مشابه است و پردازش تصاویر تفاوت اصلی این دو دوربین می باشد. رول فیلم برای ثبت تصاویر و بازیابی در دوربین های Slr  معمولا 35میلیمتری است اما در دوربین های Dslr یک سنسور دیجیتالی برای پردازش تصاویر و فیلم های ضبط شده و همچنین ذخیره سازی آن ها وجود دارد و رول فیلمی در آن ها وجود ندارد.

 

 

۳. سرعت شاتر در دوربین‌های SLR و DSLR

فاکتوری که کیفیت تصویر را تحت تاثیر قرار می دهد سرعت شاتر می باشد. سرعت شاتر در دوربین های Slr چیزی در حدود یک تا یک هزارم ثانیه می باشد در حالیکه در دوربین های Dslr این فاکتور چیزی در حدود 1.8000-1.4000 می باشد بنابراین در دوربین های Dslr سرعت شاتر بیشتر و در نتیجه کیفیت تصاویر آن بالاتر می باشد.

۴. فضای ذخیره‌سازی در دوربین‌های SLR و DSLR

در دوربین های Dslr ، فضای ذخیره سازی به مراتب بیشتر است. در هر رول فیلم دوربین های Slr حداکثر 36 عکس ذخیره می شود در حالیکه در دوربین های Dslr، هزاران عکس روی کارت حافظه دوربین ذخیره می شوند .دیدن عکس های ثبت شده و پاک کردن برخی از آن ها در صورت تمایل ، انتقال تصاویر مورد نظر به کامپیوتر از قابلیت های دوربین Dslr می باشدکه در دوربین های Slr  وجود ندارد.

۵. قابلیت فیلمبرداری

در کل،ساختار دوربین های Dslr بصورت اختصاصی برای فیلمبرداری نمی باشد اما برخی از مدل ها ی آن علاوه بر عکس، می توانند فیلم با کیفیت مناسب ضبط کنند

dslr(12)

۶. تفاوت‌های عملکردی

ازآنجایی‌که DSLR بر اساس تکنولوژی جدیدتری ایجاد شده‌اند؛ به همین دلیل طیف وسیعی از عملکردها را ارائه می‌دهند که در دروبین های SLR وجود ندارد. مثلاً همانطور که اشاره کردیم شما می‌توانید تصاویر را در دوربین مشاهده کرده و در صورت نیاز حذف یا ذخیره کنید. علاوه بر این شما می‌توانید برخی ویرایش‌های اولیه را از طریق دوربین انجام دهید و در نهایت برای ویرایش نهایی عکس‌ها، آن‌ها را به سیستم کامپیوتری‌تان منتقل کنید.

 کارایی دوربین Dslr و Slr

با توجه به قابلیت مشاهده ی پیش نمایش عکس ها توسط عکاس و ثبت عکس جدید در صورت نامناسب بودن در دوربین های Dslr این دوربین ها برای عکاسان آماتور مناسب تر هستند.در صورتیکه با ثبت تعداد محدود عکس در هر حلقه فیلم دوربین Slr ، در صورت اشتباه ، فیلم شما از بین می رود.ترجیح عکاسان حرفه ای به دلیل ظاهر قدیمی تر و نوستالژی رنگ های اشباع شده کمتر در عکس ها و همچنین کنترل بیشتر عکاس در طی ثبت عکس از زمان فشار دادن شاتر، همچنان دوربین های Slr  می باشد.

 

dslr(14)

 

دوربین‌های DSLR انتخاب بهتر و عاقلانه

در مقایسه دو دوربین Dslr و Slr به لحاظ سرعت ، فضای ذخیره سازی و انعطاف پذیزی به این نتیجه می رسیم که انتخاب عاقلانه تر ، دوربین های دیجیتال Dslr می باشد.اگرچه این دوربین ها به لحاظ کارکرد شباهت هایی بهم دارند اما این موضوع را نمی توان نادیده گرفت که دوربین های Dslr قابلیت بسیار زیادی را در اختیار عکاسان قرار می دهند. با تمام این صحبت ها هر فرد باید با توجه به نیازها و مهارت های خود وبر اساس روش و سبک تکنولوژی با نیازهای عکاسی خود، یکی از این دو دوربین را انتخاب نماید.

 

دوربین DSLR بخریم یا دوربین بدون‌آینه؟

 

dslr(16)

دوربین Dslr و دوربین های بدون آینه دو نو ع دوربینی هستند که شما به هنگام خرید دوربین عکاسی می توانید آن را انتخاب و از قابلیت های حرفه ای و تعویض لنز آن استفاده کنید. اما مسئله اینجاست که کدام دوربین به دردمان میخورد.

چند سال پیش به دلیل اینکه در انتخاب فقط Dslr وجود داشت پاسخ به این سوال سخت نبود اما از سال 2009 با عرضه اولین دوربین بدون آینه (pen Ep1) توسط Olympus همه چیز تغییر کرده است . دوربین های بدون آینه مانند دوربین های Dslr قابلیت تعویض لنز را دارند اما این دوربین همینطور که از نام آن ها پیداس فاقد سیستم پیچیده آینه که در دوربین Dslr وجود دارد می باشد در نتیجه دوربین های بدون آینه کوچکتر ، سبک تر و از نظر مکانیکی ساده تر می باشند. در واقع این مدل دوربین ها مثل دوربین های بسیار کوچک کامپکت می باشند.اما   نبود منظره یاب اپتیکال (View finder) در این دوربین ها از مشکلاتی است که باعث نگرانی کاربران حرفه‌ای شده است به طوری که دیدن تصویر در این مدل ها از صفحه نمایش پشت دوربین یا منظره یاب الکترونیکی اتفاق می‌افتد .در این نوع منظره یاب ها تصویر گرفته شده از طریق سنسور به شکل الکترونیکی روی یک صفحه نمایش کوچک می افتد و از طریق چشمی قابل رویت می باشد و همین موضوع باعث نگرانی به لحاظ کیفیت تصویر، قابلیت‌ها و شیوه کار با آن می شود.

با توجه به محدود بودن لنزهای موجود برای دوربین‌های بدون آینه نسبت به دوربین Dslr و رونق گرفتن نسبی این نوع دوربین‌ها و همچنین معرفی لنز های جدید، جهت بررسی اینکه کدام دوربین بهتر است به ۱۰ تفاوت کلیدی این نوع این نوع بودیم می‌پردازیم:

۱- اندازه و وزن

 

دوربین DSLR:

می توانند سنگین و بزرگ باشند البته همین موضوع هم برای لنزهای بزرگ و افراد با دستان بزرگ ممکن است مزیت تلقی شود.

دوربین بدون‌آینه:

سبک تر و کوچک تر هستند اما گاهی لنزشان به بزرگی لنز دوربین های Dslr  است.

 

۲- لنزها

دوربین‌ DSLR:

گستره کاملا وسیعی از لنزها توسط دوربین های کانن و نیکون پشتیبانی می شود و برندهایی مثل سونی یا پنتاکس هم عقب تر از دو شرکت یاد شده نمی باشند.

دوربین های بدون آینه:

گرچه مدل های بدون آینه به لحاظ تعداد و تنوع لنز به پای Dslrها نمی رسد ولی گستره قابل قبولی از لنزها توسط برندهای الیمپوس ، پانوسنیک و فوجی در اختیار عکاسان گذاشته می شود و سونی هم در این زمینه وضعیت نسبتا بدی ندارد

 

۳- منظره‌یاب

دوربین‌ DSLR:

هنوز خیلی از عکاسان ترجیح میدهند از منظره یاب اپتیکال برای عکاسی استفاده کنند.دید طبیعی ، شفاف و بدون هر تاخیر و لگ توسط این منظره یاب ها ایجاد می شود. در واقع خیلی از عکاسان ترجیح می دهند ابتدا به شکل طبیعی از چشم شان ، جهان را ببینند و بعد بلافاصله نسخه دیجیتال آن را با ثبت عکس تماشا کنند.از دید این افراد این روش باعث کاهش خطا در فرآیند عکاسی می شود.

دوربین‌ بدون‌آینه:

دسته ای دیگر از عکاسان ، دیدن تصویر از طریق منظره یاب اپتیکال جهت بازنمایی دیجیتال صحنه را ترجیح می دهند در واقع همان تصویری که دوربین در مرحله نهایی ثبت خواهد کرد.بدست آوردن جزییات بیشتر از طریق بررسی تصویر در این نوع منظره یاب از مزیت های منظره یاب دیجیتال  می باشد.به عنوان مثال هیستوگرام زنده. در عین حال چنین تصویری به تصویر ثبت شده نهایی بسیار نزدیک است . اگرچه حرکت سریع دوربین ممکن است باعث شود تصویر لگ داشته باشد و باعث ایجاد مشکلاتی شود.

۴- فوکوس خودکار

 

دوربین Dslr:

این دوربین ها مجهز به تکنولوژی تشخیص فاز برای تعقیب سریع سوژهابا استفاده از فوکوس خودکار هستند همین کار در حالت نمایش زنده بازدهی خوبی نخواهد داشت.

دوربین بدون آینه :

این مدل ها در شرایط استفاده از صفحه نمایش Lcd، سریع تر  عکاسی می کنند و مشکلات کمتری در حالت نمایش زنده نشان می دهند.

 

۵- عکاسی پیاپی

دوربین Dslr:

بهترین Dslrها هم در این حوزه بخصوص به سرعت مدل های قدرتمند دوربین های بدون آینه نمی رسند.

دوربین های بدون آینه:

آسان تر شدن افزایش سرعت عکاسی در این مدل ها به واسطه نبود آینه اتفاق می افتد.در حالیکه سرعت عکاسی 14 فریم بر ثانیه در بعضی از قدرتمندترین مدل های Dslr اتفاق می افتد و این درحالی است که سرعت عکاسی پیاپی 60 فریم بر ثانیه در بعضی دوربین های بدون آینه می باشد.

۶- ضبط ویدیو

dslr(22)

 

دوربین Dslr:

ابتدا این مدل ها که قابلیت فیلمبرداری HD و FHD را فراهم می کنند، بودند. با این وجود مزایای قابل توجهی برای Dslr در این حوزه نمی توان قایل شد.

دوربین های بدون آینه:

در دوربین های بدون آینه، ویژگی فیلمبرداری 4k یکی از قابلیت هایی است که بیشتر به چشم می خورد که قابلیت معمول تری به حساب می آید. در کل می توان گفت اگر فیلمبرداری با  این دوربین ها بهتر از مدل های Dslr نباشد کمتر از آنها نیز نیست.

۷- ویژگی‌ها

 

dslr(23)

دوربین Dslr:

امکانات کنترل دستی کاملی حتی توسط رده پایین ترین مدل های این دوربین ایجاد می شود.Dslrها  جزء قدرتمندترین دوربین ها در این زمینه محسوب می شوند.

دوربین های بدون آینه:

در زمینه ویژگی های مورد بحث میشه گفت دوربین های بدون آینه چیزی کمتر از Dslrها ندارند. تفاوت خاصی بین بدون آینه و Dslrها از نظر قابلیت های عکاسی و کنترل دوربین وجود ندارند.

۸- کیفیت تصویر

 

dslr(24)

دوربین Dslr:

کیفیت این دوربین ها به دلیل به کار رفتن بهترین و جدیدترین سنسورهای Aps-c در دوربین Dslr،بالا می باشد.

دوربین های بدون آینه:

در مواردی شاهد کیفیت یکسان عکاسی به دلیل به کار رفتن همان سنسورها در این مدل ها هستیم و گاهی هم در بعضی مدل ها از سنسورهای کوچکتر استفاده می شود در واقع بین اندازه دوربین و کیفیت نهایی تصویر بعضی وقتها باید یکی را باید انتخاب کنیم.

۹- عمر باتری

dslr(25)

دوربین Dslr:

می توانید بین 600 تا 800 شات با یک بار شارژ کردن این مدل ها ، عکاسی کنید.این اعداد در بعضی مدل ها که از نظر باتری قدرتمند هستند به بیش از 1000 هم می رسند.

دوربین های بدون آینه:

در این مدل ها پس از حدود 300 تا 400 شات به دلیل ضعیف تر بودن باتری آنها باید یکبار دیگر باتری را شارژ کنیم.

 

۱۰- قیمت

dslr(26)

دوربین Dslr:

انتخاب یک dslr از نظر هزینه و فایده زمانیکه دنبال یک مدل با قابلیت مناسب هستید گزینه مناسب است. در واقع قادر به تهیه یک Dslr نسبتا قدرتمند با پول کمتر خواهید بود.

دوربین های بدون آینه:

برخلاف تصور عام ، دوربین های بدون آینه به دلیل طراحی ساده تر آنها ، تبدیل به گزینه ارزان تر نمی شوند حتی دوربین های بدون آینه در یک مقاسیه برابر ، کمی گران تر هم هستند.

 

صحبت نهایی

با بررسی نکات بیان شده  شما به راحتی می توانید تصمیم بگیرید به دنبال چه دوربینی بروید. انتخاب Dslr زمانیکه حس یک دوربین نسبتا سنگین تر و قرص و محکم تر توی دستانتان را ترجیح می دهید و یا استفاده از منظره یاب نوری مهم است ، گزینه ی مناسبی خواهد بود.و انتخاب یک دوربین بدون آینه زمانیکه ترجیح شما یک دوربین کوچک و سبک بشود با آن سریع عکس های پیاپی گرفت و نبود منظره یاب اپتیکال هم چندان مهم نیست گزینه ی مناسبی خواهد.

بنابراین اگر اتفاقاً یک کاربر DSLR هستید ، دفعه بعد که خودتان را در استفاده از دوربین Dslr در استودیو دیدید ، به یاد داشته باشید که واقعاً دوربینی که در دستان شما قرار دارد باورنکردنی است و هر فریم آن یک جادوی کوچک است.

با بررسی نکتات بیان شده  شما به راحتی می توانید تصمیم بگیرید به دنبال چه دوربینی بروید. انتخاب Dslr زمانیکه حس یک دوربین نسبتا سنگین تر و قرص و محکم تر توی دستانتان را ترجیح می دهید و یا استفاده از منظره یاب نوری مهم است ، گزینه ی مناسبی خواهد بود.و انتخاب یک دوربین بدون آینه زمانیکه ترجیح شما یک دوربین کوچک و سبک بشود با آن سریع عکس های پیاپی گرفت و نبود منظره یاب اپتیکال هم چندان مهم نیست گزینه ی مناسبی خواهد.

بنابراین اگر اتفاقاً یک کاربر DSLR هستید ، دفعه بعد که خودتان را در استفاده از دوربین Dslr در استودیو دیدید ، به یاد داشته باشید که واقعاً دوربینی که در دستان شما قرار دارد باورنکردنی است و هر فریم آن یک جادوی کوچک است.