رزولوشن
رزولوشن

کسانی که با کار تصویر سر و کار دارند، حتما با کلمه رزولوشن آشنا هستند. رزولوشن در حقیقت به معنای وضوح است و شاخصی برای میزان کیفیت می‌باشد. باید بدانید که کلمه رزولوشن در صوت، خط، فضا و … نیز استفاده می شود. ما در اینجا منظورمان، وضوح تصویری است.

واحدهای معروف در بیان وضوح تصاویر dpi (نقطه در اینچ) و lpi (خط در اینچ) است. با جزییات dpi بیشتر در کار طراحی وگرافیک استفاده می‌شود و lpi بیشتر در لیتوگرافی.

 

رزولوشن عکس چیست؟

به تعداد پیکسل‌های موجود در هر اینچ از عکس رزولوشن می‌گویند. اگر در هر عکسی در رایانه‌ زوم کنید، متوجه خواهید شد که از مربع‌های کوچکی به نام پیکسل تشکیل شده است. هرچه تعداد این پیکسل‌ها بیشتر باشد، رزولوشن یا dpi عکس نیز بیشتر خواهد بود. عکس‌هایی که رزولوشن پایینی دارند، در صفحه نمایش و یا روی کاغذ، تار و پیکسل پیکسل دیده می‌شوند.

 

 

پیکسل (Pixel) چیست؟

پیکسل، کوچکترین واحد یک تصویر است. یعنی به زبان ساده اگر تصویر را آنقدر زوم کنیم تا به کوچکترین واحد آن برسیم، آن واحد، مربعی است با یک رنگ مشخص و ثابت که به آن پیکسل گفته می شود.

 

رزولوشن عکس تاثیر خیلی زیادی هم روی سایز عکس برای چاپ دارد. همچنین رزولوشن میزان جزئیات عکس را هم هنگامی که آن را با زوم ۱۰۰ درصد روی کامپیوتر مشاهده می‌کنید تعیین می‌کند.

البته تعداد پیکسل فقط یکی از ابعاد کیفیت تصویر است. سنسور دوربین، پردازنده‌ی آن و حتی کیفیت لنز مورد استفاده هم نقش خیلی مهمی روی کیفیت یک عکس دارند. همچنین فاکتورهایی مثل نورپردازی خوب و مقدار نوردهی مناسب نیز تاثیر بسیار زیادی روی کیفیت عکس دارد.

 

 

رابطه ی بزرگ کردن عکس‌ها با رزولوشن عکس

درگذشته رزولوشن تصویر خیلی مهم بود اما امروزه رزولوشن دوربین‌های موجود در بازار به گونه‌ای است که شما می‌توانید تصاویری با ابعادی خیلی بزرگتر از مقدار موردنیاز خودتان چاپ کنید.

واضح است که شما برای چاپ عکس به رزولوشن بیشتری نیاز دارد و در غیر این صورت کیفیت پائین تصاویر مشهود خواهند بود به عنوان مثال یک بیلبورد از فاصله‌ی دور همه چیز خوب به نظر می رسد و تصویر آن از کیفیت بالایی برخوردار است اما از فاصله‌ی نزدیک ، متوجه کیفیت پائین آن خواهید شد.

 

دلیل انتخاب عکس با رزولوشن بالا

دلایل زیادی برای انتخاب یک فایل عکس با رزولوشن بالاتر وجود دارد اما مهمترین دلیل ، موجود مقدار کراپ عکس است. در برخی مواقع متوجه می‌شوید کادر تصویر دقیقا چیزی نیست که شما نیاز داشته‌اید و با کراپ کردن عکس ممکن است یک کادر و ترکیب‌بندی خیلی بهتر داشته باشید. در صورتی که یک عکس با رزولوشن بالاتر داشته باشید، جای کار بیشتری خواهید داشت و کراپ کردن باعث کاهش کیفیت تصاویر شما نخواهد شد.

 

 

قوانین رزولوشن

اندازه مناسب برای تصاویر 300dpi  می باشد و بهترین و مناسب ترین اندازه برای متون نیز 400 dpi است.

اندازه تصویر و رزولوشن ارتباطی بسیار مستقیم با یکدیگر دارند.بطوری که:

  • با افزایش سایز تصویر، رزولوشن کاهش پیدا می‌کند.
  • با کاهش سایز یک تصویر ، وضوح آن افزایش می‌یابد.

البته تنظیمات مورداستفاده در حین گرفتن عکس (یعنی اسکن، دوربین دیجیتال، و غیره) پایه رزولوشن خود را تعیین می‌کند. رزولوشن تنها می‌تواند با کاهش اندازه تصویر و یا گرفتن دوباره عکس در تنظیمات باکیفیت بالاتر بهبود یابد. حداقل رزولوشن توصیه‌شده برای چاپ 300 dpi است؛ مانیتورهای رایانه معمولاً دارای یک صفحه‌نمایش 72 dpi یا 96dpi  هستند. اگر ما ذکر کنیم که برخی از تصاویر شما دارای وضوح کم هستند، ممکن است بر روی مانیتور شما به نظر نرسد، اما در چاپ تار و یا دندانه‌دار می‎شوند.

 

رزولوشن عکس های موجود در اینترنت

عکس‌های موجود در اینترنت به خاطر افزایش سرعت لود سایت، معمولا رزولوشن بسیار پایینی دارند. هرچقدر رزولوشن یک عکس بالا باشد، حجم آن نیز بیشتر خواهد بود و ممکن است چند ثانیه طول بکشد تا برای کاربر لود شود. در صورتی هم که لود شدن یک تصویر خیلی طول بکشد کاربر خسته شده و وبسایت شما را ترک خواهد کرد مثلا عکس هایی که روی وبسایت خودتان و یا شبکه‌های اجتماعی مثل فلیکر (Flicker) به اشتراک می گذارید لزوما نیازی نیست که یک عکس با رزولوشن بالا باشد.

در مورد فیسبوک هم ،برای اینکه بتواند از بارگذاری میلیون‌ها عکس به صورت هفتگی پشتیبانی کند عکس های  ارسالی را تغییر سایز می دهد و رزولوشن آن‌ها را کاهش می‌دهد در نتیجه ارسال عکس با رزولوشن بالا فایده ای ندارد و تبدیل به یه عکس با رزولوشن پایین می شود.

 

انتخاب رزولوشن عکس در چاپ

اصولا برای چاپ عکس به رزولوشن بیشتری نسبت به چیزی که در کامپیوتر لازم است نیاز دارید. دلیل این امر هم این است که در زمان چاپ نقطه‌های جوهر (پیکسل‌ها) به هم نزدیک‌تر هستند. رزولوشن عکس‌های دیجیتالی معمولا ۷۲ dpi است اما برای چاپ به چیزی بین ۳۰۰dpi تا ۱۸۰۰dpi  نیاز خواهید داشت.

انتخاب رزولوشن عکس در اسکنر

اسکنر‌های زیادی اجازه‌ی انتخاب رزولوشن از میان مقادیر ۷۵ DPI تا ۶۰۰ DPI و یا حتی بالاتر را به شما می‌دهند. بنابراین می‌توانید عکس های کوچک را با کیفیتی بالا اسکن کنید و سپس تا جایی که کیفیت آن بالاتر از ۱۵۰ DPI باشد، عکس را بزرگ نمایید.

 

سخن نهایی

اگر دوربینی با قابلیت ثبت عکس‌هایی با رزولوشن بالا دارید، از مزیت آن استفاده کنید. اگر این رزولوشن را ندارید  تا زمانی که واقعاً به آن نیاز ندارید بهتر است که به دنبال دوربینی که این توانایی را دارد نروید. به جای آن بر روی دامنه‌ی دینامیکی  و رنگ تمرکز کنید. اگر دستگاهی دارید که فایل‌هایی با دامنه‌ی دینامیکی عالی تولید می‌کند، حتی اگر این فایل‌ها رزولوشن بالایی نداشته باشند، باز هم می‌توانند بر روی بیننده‌ها تاثیر زیادی بگذارند.

مروزه رزولوشن دوربین‌های موجود در بازار معمولا بالای ۱۰ مگاپیکسل است که برای چاپ یک عکس با ابعاد ۱۶ * ۲۰ کافی و حتی برخی مواقع زیاد هم هست.

مروزه رزولوشن دوربین‌های موجود در بازار معمولا بالای ۱۰ مگاپیکسل است که برای چاپ یک عکس با ابعاد ۱۶ * ۲۰ کافی و حتی برخی مواقع زیاد هم هست.

برای اینکه بتوانید عکس‌هایی با کیفیت بالا بگیرید فقط نگران رزولوشن عکس نباشید و به مواردی مثل نوردهی هم توجه کنید. استفاده از فرمت RAW را نادیده نگیرید و همیشه سعی کنید در محیط‌هایی با نور کافی عکاسی کنید تا بتوانید ایزو را پائین نگه دارید.

.