پردازشگر
پردازشگر

پردازش

تصاویر عکس برداری شده توسط دوربین های دیجیتال، بسته به انتخاب فرمت، دوباره پردازش می شوند.

1) در دوربین و توسط پردازنده های خاص

2) پس از خروج از دوربین و توسط نرم افزارهای کامپیوتری

 

پردازنده دوربین های دیجیتال، مثل هسته دوربین می باشد و شاید بیشترین نقش را در کیفیت عکسهای دوربین داشته باشد درواقع تفاوت تصویری دوربین هایی که از نظر سنسور و مکانیسم شبیه هم هستند به نوع و چگونگی عمل کرد پردازنده های آنان برمی گردد و علت اصلی تفاوت کیفیت بین دوربینهایی که دارای سنسور و تکنولوژی مشابه می باشند، در تفاوت پردازنده تصویر آنها می باشد. پردازنده، تراشه ایست که اطلاعات خام سنسور را پردازش نموده و با الگوریتم های بسیار پیچیده پارامترهایی مانند رنگ، کنتراست، اشباع رنگی، نویز و تراز سفیدی و موارد دیگر را در عکس تنظیم می کند و نیز عملکردهای دوربین مانند فوکوس، نور سنجی، ذخیره اطلاعات و سایر عملیات دوربین را کنترل می نماید. سازندگان مختلف دوربین دیجیتال، هر کدام بر اساس اطلاعات در دسترس و تجربه حاصل از سالها تولید دوربین عکاسی و تجزیه و تحلیل نتایج آنها، به طراحی سخت افزار و نرم افزار پردازنده دوربین می پردازند.

برای مثال میتوان از پردازنده های کاننCanon DIGIC,  را نام برد .این پردازنده تصویر DIGIC کانن ، عکاسی دیجیتال را متحول نموده است. این پردازنده تصویر منحصر به فرد و جدید ، پردازش داخلی سیگنال درون دوربین را بهبود می بخشد و در نتیجه دارای سرعت پردازش بالاتر، فوکوس خودکار دقیق‌تر و کیفیت تصویر بهتری می باشد.
در حالی که بیشتر بحثها و مقایسه‌های جاری در مورد دوربین‌های دیجیتال، بر روی لنز و اپتیک و سنسور تصویر آنها متمرکز شده است، به وظیفه پیچیده پردازش تصویر که کار پردازنده تصویر است، به عنوان مغز دوربین دیجیتال، کمتر توجه می شود.
پردازنده تصویر کانن راندمان دوربین های دیجیتال کانن را در بخشهای مختلفی تا حد زیادی بالا برده است. پردازنده DIGIC تقریبا تمام عملیات مورد نیاز یک دوربین دیجیتال را در یک تراشه واحد مجتمع نموده است که این عملیات عبارتند از: فشرده و باز کردن فایلهای Jpeg، کنترل کارت حافظه، کنترل و پردازش ویدئویی مانیتور LCD، کنترل تصویر سازی (کنترل موارد مربوط به سنسور CCD)، نورسنجی خودکار، فوکوس خودکار، کنترل تراز سفیدی و تعدادی دیگر. با ترکیب ساختار سیگنالی بسیار سریع و یک بافر بسیار پر ظرفیت، پردازنده تصویر DIGIC کانن قادر به انجام محاسبات بسیار دقیق و پیشرفته با سرعت بسیار زیاد شده است.
نتیجه حاصله، بهبود کیفیت تصویر است که با رنگهای غنی و زیبا و مشکل کمتر در تراز سفیدی به دست می آید. یک پردازنده DIGIC با دقتی بی مانند، تصاویری شفاف و عاری از نویز با کیفیت عالی تولید می کند.

از دیگر مزایای پردازنده سریع و بی نظیر DIGIC می توان به بهبود دقت فوکوس خودکار، پاسخ بسیار سریع دوربین و توانایی بالا در عکاسی متوالی اشاره نمود. همینطور، توانایی بافر کردن با ظرفیت بالا، مصرف انرژی کم و عمر باتری بیشتر همگی مدیون سرعت بالای پردازش DIGIC است.
اکنون، نسل جدید پردازنده های کانن به نام DIGIC II، بر اساس تواناییهای پردازنده اصلی توسعه داده شده و دارای توانایی پردازش تصاویری عالی با سرعت و رزولوشن بالا می باشد.

تفاوتهای DIGIC II با پردازنده قبلی عبارتند از:

پاسخ سریعتر:

پردازنده DIGIC II با راندمان بسیار بالا سرعت روند پردازش، فشرده سازی، نمایش و ذخیره اطلاعات برای هر عکس را افزایش داده و تمام این امور، با مصرف انرژی بسیار کم صورت می‌گیرد.
الگوریتم های جدید پردازش سیگنال ، قادر به کار با سیگنالهای چند کاناله دریافتی از سنسور بوده و بافر سرعت بالای DDR-SDRAM موجود، پاسخ بسیار سریعی را برای دوربین به ارمغان آورده است.
نتیجه حاصله عبارت است از افزایش سرعت قابل توجه در کنترل دوربین، فوکوس خودکار بسیار سریع، فیلمهای کیفیت بالای با زمان طولانی، زمان شروع به کار سریع، پرینت مستقیم و انتقال داده های سریعتر، سرعت فریم های سریعتر و تعداد عکسهای متوالی بیشتر. مرور عکسها به سرعت ورق زدن یک آلبوم است و هرگز چشمک زدن مانیتور یا منتظر ماندن آن برای نمایش تصاویر دیده نمی‌شود.

 

کیفیت تصویر بالاتر:

با پردازنده DIGIC II، می توان انتظار رنگهایی طبیعی‌تر و تراز سفیدی دقیق در شرایط نوری مختلف را داشت.
DIGIC II برای بازسازی دقیق رنگها و کیفیت برتر تصویر، تراز سفیدی و نورسنجی دقیق با تمام الگوریتم های پیچیده لازم تجهیز شده است. در پردازنده جدید نسبت به پردازنده اولیه بازسازی رنگها بسیار بهتر شده و اجسام درخشان و با رنگهای اشباع بهتر نمایش داده می شوند، تراز سفیدی خودکار دقیقتر شده و محدوده دینامیکی در نواحی پرنور وسیعتر شده است. دقت رنگی و راندمان نویز در نور کم نیز بهبود قابل توجهی یافته است.

 

طراحی تک تراشه ای:

قبل از DIGIC II برای کارکرد دوربین به سه تراشه مجزا نیاز بود. با ظهور DIGIC II تواناییهای این سه تراشه در یک تراشه جمع شده است. کاهش تعداد قطعات، امکان کوچک سازی طراحی را بیش از پیش فراهم نموده است.

داخل پردازشگر هر دوربین یک نرم افزار خاص به نام Firmware وجود دارد که عمل کردهای پردازنده را کنترل میکند.

 

نرم افزار های داخل دوربین

پردازش اطلاعات خام دریافتی از سنسور در داخل پردازشگر، توسط نرم افزار های خاصی که داخل آن ها نصب شده، صورت میگیرد.

 

این نرم افزارها بسیاری از قابلیت های دوربین مثل تنظیمات پیش فرض شده پیشنهادی، فرمت های خاص، کنترل نوردهی و… را کنترل میکنند.

 

سازندگان دوربین ها برحسب تجربه و اطلاعاتی که از نیاز مردم دارند و هم چنین با در نظر گرفتن سیاست های فروش خود، دوربین هایی با پردازشگر و نرم افزار های متفاوت به بازار  عرضه کرده و هر چند وقت یکبار پردازشگرهای خود را با رفع  اشکالات  احتمالی قبلی و یا اضافه کردن امکانات جدید به روز می کنند.

 

نسخه ی جدید نرم افزارهای به روز شده، در سایت های ویژه ی هر دوربین یافت می شود.

 

البته باید توجه داشت که در نصب اشتباهی صورت نگیرد.

 

زیرا امکان از دست رفتن تمام اطلاعات قبلی نرم افزار وجود دارد که درست کردن آن ها هزینه های گزافی را به دنبال خواهد داشت که بهترین کار سپردن آن به دست متخصص است.