سنسور دوربین
انواع سنسور دوربین عکاسی | مقایسه فول فریم و کراپ فریم

هنگامی که تصمیم می گیرید کدام دوربین دیجیتال را بخرید، یکی از انتخاب های مهمی که باید انجام دهید در سنسور دوربین انتخاب بین فول فریم، و سنسور کراپ فریم است.

اما وقتی صحبت از فول فریم در مقابل کراپ فریم می شود، چه تفاوتی دارد؟ و مزایا و معایب هر کدام چیست؟ در این مقاله انواع سنسور دوربین مورد مطالعه قرار گرفته شده است و با مطالعه این مقاله شما می توانید اطلاعات مفیدی از انواع سنسور بدست بیاورید و سنسور دوربین خود را بهتر بشناسید.

سنسور دوربین چیست؟

سنسور دوربین

هنگامی که نور از لنز دوربین‌های DSLR یا بدون آینه عبور می‌کند، چیزی که به عنوان دایره تصویر شناخته می‌شود روی محیط ضبط پخش می‌شود.

قبل از انقلاب دیجیتال، آن رسانه معمولاً فیلم 35 میلی‌متری بود. در دوربین های دیجیتال، این سنسور یک تراشه CCD یا CMOS است که اساساً بصورت یک قطعه مستطیل شکل از سیلیکون حساس به نور است که سنسور نامیده میشود.

چرا اندازه سنسور دوربین مهم است؟

اندازه سنسور تعیین می کند که چه مقدار از گستره تصویر ثبت شده است. هر چه سنسور بزرگتر باشد، نور بیشتری می گیرد و داده های تصویری بیشتری را ثبت می کند.

همانطور که از نام آن پیداست، «سنسور کراپ فریم» به سنسوری اطلاق می شود که کوچکتر از حسگر داخل یک دوربین فول فریم است.

حسگرها در دوربین های مدیوم فرمت، به طور قابل توجهی بزرگتر از سنسورهای فول فریم هستند که بیشتر توسط کمپانی فوجی و دوربین های سینمایی استفاده میشود.

تفاوت بین سنسورهای فول فریم و سنسورهای کراپ چیست؟

سنسور دوربین

در دوربین های فول فریم، سنسور 24 میلی متر ارتفاع و 36 میلی متر عرض دارد، که به آن نسبت تصویر 3:2 می دهد. این ابعاد و همچنین اصطلاح “فول فریم” از دوران دوربین های فیلم گرفته شده است، به ویژه این واقعیت که این سنسورها همان ابعاد یک فریم (یا نگاتیو) روی یک رول فیلم 35 میلی متری دارند.

در دوربین‌های کراپ فریم (یا برای استفاده از نام مناسب آن، سنسور دوربین فریم بریده)، سنسور بسیار کوچک‌تر است. اینکه دقیقا چقدر کوچکتر است، (معروف به “ضریب برش”) می تواند متفاوت باشد و به نوع سنسور دوربینی که استفاده می کنید بستگی دارد.

اکنون تفاوت اساسی بین فول فریم، و کراپ سنسور را مشخص کرده‌ایم، بیایید کمی عمیق‌تر بگردیم، تا به شما کمک کنیم بفهمید آیا یک دوربین فول فریم، یا یک دوربین با سنسور کراپ با نیازهای شما مطابقت دارد یا نه.

بررسی مزایا و معایب سنسور فول فریم

سنسور دوربین

اگرچه دوربین های فول فریم، معمولاً مورد علاقه عکاسان حرفه ای هستند، و مزایای زیادی دارند، اما دوربین های فول فریم لزوما بهترین انتخاب برای همه نیستند. بیایید به مزایا و معایب دوربین فول فریم بپردازیم.

مزایای فول فریم

زوایای گسترده تر، با یک سنسور بزرگ‌تر، می‌توانید به معنای واقعی کلمه، نور بیشتر، گستره تصویر بیشتر را در یک سنسور فول فریم، نسبت به حسگر کراپ قرار دهید.فتوسایت های بزرگتر، جمع‌آوری‌کننده‌های نور کوچک روی یک حسگر هستند، که پیکسل‌ها را در یک فایل تصویری ثبت می‌کنند. فتوسایت های بزرگتر، در یک سنسور فول فریم به این معنی است که نویز دیجیتال و پراش کمتری در تصاویر خود خواهید دید. کنترل خلاقانه بیشتر سنسورهای بزرگتر در دوربین های فول فریم، به شما امکان می دهد عمق میدان کمتری داشته باشید، و به شما این امکان را می دهد که به یک جلوه پس زمینه بوکه تار برسید، که در غیر این صورت به تنظیمات لنز و دیافراگم شما بستگی دارد.محدوده دینامیکی بهتر، یکی دیگر از مزایای فتوسایت‌های بزرگتر است، که ارزش تونال انتقالی بیشتر، دقت تونال بیشتر و دقت رنگ بهتر را فراهم می‌کنند.عملکرد بهتر در شرایط نور کم، با یک سنسور فول فریم، در شرایط تاریک‌تر کمتر به ISO بالا متکی هستید، به این معنی که می‌توانید در نور کم، بدون کاهش بیش از حد کیفیت تصویر، عکس بگیرید.کیفیت تصویر کلی بالاتر، و اینکه چرا وقتی یک دوربین فول فریم با سنسور فول فریم را امتحان کردید و نتایج را در قالب یک تصویر با کیفیت بالاتر مشاهده کردید،  دلیل اصلی علاقه عکاسان حرفه ای به سنسورهای فول فریم است.

معایب فول فریم

دوربین‌های فول فریم، نسبت به دوربین‌های با سنسور برش‌شده حجیم‌تر و سنگین‌تر هستند و گران تر هستند. حسگرهای فول فریم، که به طور یکسان مورد علاقه حرفه ای ها و علاقه مندان فداکار هستند، دارای برچسب قیمت بسیار بالاتری هستند. فایل های بزرگتر از آنجایی که هر بار که دکمه شاتر را فشار می‌دهید، سنسورهای بزرگ‌تر و داده‌های بیشتری را ضبط می‌کنند، فایل‌های تصویری به‌دست‌آمده می‌توانند بسیار بزرگ‌تر از آن‌هایی باشند که توسط یک دوربین کراپ سنسور تولید می‌شوند.

جهت مشاهده انواع دوربین دست دوم کلیک کنید.

مزایا و معایب سنسور کراپ

سنسور دوربین

رایج ترین سنسور برش که با آن روبرو می شوید APS-C است، و مخففAdvanced Photo System – Classic است. به طور گیج کننده ای، این نام از قالب فیلم APS که در سال 1996 معرفی شد، که از آن زمان متوقف شده است، نشأت می گیرد. قاب‌های فیلم APS 16.7 میلی‌متر ارتفاع و 30.2 میلی‌متر عرض داشتند، به‌خصوص کوچک‌تر از فیلم 35 میلی‌متری هستند.اندازه سنسور دوربین APS-C از برندی به برند دیگر و دوربینی به دوربین دیگر متفاوت است، بنابراین قبل از خرید، حتما ابعاد دقیق آن را بررسی کنید. ابعاد آنها از 13.8mm x 20.7mm تا 19.1mm x 28.7mm متغیر است، اما بیشتر آنها در حد وسط قرار دارند.شایان ذکر است که سنسور دوربین Canon APS-C بسیار کوچکتر از سنسورهای ارائه شده توسط سایر سازندگان معروف از جمله نیکون، پنتاکس و سونی هستند.اگرچه در نگاه اول در انواع سنسور دوربین، ممکن است نسبت به سنسورهای فول فریم پایین‌تر به نظر برسند، اما سنسورهای کراپ نیز مزایایی دارند.

مزایای سنسور کراپ

سنسور های کوچکتر، به معنای دوربین های کوچکتر و سبک تر است. اگر با دوربین خود در خارج از منزل هستید و لنز، سه پایه و سایر وسایل را نیز حمل می کنید، دوربین سبک تر می تواند یک مزیت واقعی باشد. نمای بزرگنمایی شده به طور دقیق، یک سنسور دوربین برش به‌جای بزرگ‌نمایی آنچه که از طریق منظره یاب می‌بینید، به سادگی یک بخش مرکزی از آنچه حسگر فول‌فریم می‌گیرد، می‌گیرد. اما با برش دادن نواحی بیرونی یک تصویر، حسگرهای کراپ این تصور را ایجاد می‌کنند، که تصویر را 1.6 برابر بزرگ‌نمایی می‌کنند. این باعث می شود یک سنسور دوربین کراپ می تواند یک انتخاب عالی برای عکاسی از راه دور، اگر در حال عکاسی، مثلاً از عکس های ورزشی، حیات وحش یا طبیعت هستید، یا هر نوع عکاسی تله فوتو دیگری انجام می دهید، و نیاز دارید که سوژه های خاصی را از دور بررسی کنید، باشد.مقرون به صرفه تر هستند. سنسور دوربین های کوچکتر هزینه کمتری برای ساخت دارند، و این پس انداز به شما منتقل می شود. اگر بودجه کمی دارید، احتمالاً انتخاب سنسور کراپ بهترین راه است. فایل های تصویری کوچکتر، از آنجایی که حسگرهای برش داده‌های خام کمتری را ضبط می‌کنند، نسبت به سنسورهای فول فریم فایل‌های تصویری کوچک‌تری تولید می‌کنند. این می تواند از نظر مدیریت فایل و ظرفیت ذخیره سازی مفید باشد، به خصوص اگر بودجه کمی دارید.

معایب سنسور کراپ فریم

فاصله کانونی کمتر با گستره تصویر کمتر، توانایی شما برای گرفتن عکس های با زاویه دید عریض، قطعاً توسط یک سنسور برش محدود می کند. در حالی که می‌توانید با استفاده از لنزهای واید در دوربین های کراپ فریم آن را جبران کنید. عملکرد کمتر، در نور کم یک سنسور کراپ داده شده، نور کمتری نسبت به یک فول‌فریم وارد می‌کند، به این معنی است که هنگام عکاسی در شرایط تاریک، باید ISO خود را افزایش دهید؛ اما متاسفانه، نتیجه نویز بیشتر است. کیفیت تصویر پایین تر سنسور کوچکتر، به معنای فتوسایت های کوچکتر است و این پیامدهایی برای محدوده دینامیکی، دقت تونال و کیفیت کلی تصویر با سنسور های کراپ فریم است.

نتیجه گیری از دوربین فول فریم در مقابل کراپ فریم

سنسور دوربین

به طور خلاصه، اگر می‌توانید قیمت بالاتری را بپردازید، و اگر حجم اضافی آن برای شما مهم نباشد، یک دوربین فول فریم به وضوح مزایای عمده‌ای را ارائه می‌کند. این به شما آزادی خلاقیت بیشتر، جزئیات بیشتر و نتایج بهتر می دهد.اگر یک دوربین با سنسور کراپ بیشتر، با بودجه شما مطابقت داشته باشد، همچنان می توانید عکس های شگفت انگیزی بگیرید. یکی از راه‌های کمک به خود این است که از لنزهای فول فریم در دوربین برش سنسور خود استفاده کنید. اگرچه لنزهایی که مخصوص سنسورهای کراپ ساخته شده اند کاملاً خوب هستند، یک لنز فول فریم با کیفیت خوب سرمایه گذاری عالی خواهد بود. نه تنها به شما امکان می دهد هر بار تصویری با کیفیت بالاتر بگیرید، بلکه احتمالاً ارزش خود را بیشتر از دوربین شما حفظ می کند!نکته دیگر این است که هر زمان که می توانید به صورت خام عکس بگیرید، کاری که می توانید با سنسورهای فول فریم و کراپ انجام دهید، فایل‌های تصویر خام فشرده نشده‌اند، و داده‌های بیشتری را نسبت به JPEG می‌گیرند، که به شما ظرفیت بیشتری برای بهبود و اصلاح عکس‌هایتان در پس از تولید می‌دهد. دانش و تکنیک مهمتر از تجهیزات است. در نهایت، همیشه به یاد داشته باشید که ایده برنده است! به عبارت دیگر، اگر روی تکنیک خود کار کنید، دانش خود را گسترش دهید و خلاقیت خود را هدایت کنید، می‌توانید به عنوان یک عکاس، بدون توجه به اینکه از چه دوربینی استفاده می‌کنید پیشرفت کنید.(با این حال، اگر به جدیدترین دوربین علاقه مند هستید، دوربین sony a7 RV دارای یک حسگر فول فریم چشمگیر است، که نتایج شگفت انگیزی را در این عکسبرداری های تست شده ارائه می دهد)در مقاله های بعدی با ما همراه باشید.